Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll

SPS

​Statistikproduktionsstödet - introduktion​

Statistikproduktionsstödet (SPS) kan beskrivas som en handbok i statistikproduktion, och beskriver SCB:s gemensamma metoder, verktyg och arbetssätt upplagt på ett sätt att det följer SCB:s Processkarta för statistikproduktionsprocessen. I bilden nedan illustreras processkartan.

Bild startsidan.JPG SPS är uppbyggt så att varje process har en processida uppdelad i

  • Input (vad behövs för att kunna starta processen)
  • Output (vad som kommer ut ur processen)
  • Genomförande (mer detaljerad information)
  • Kontaktuppgifter (finns med för de sidor där det är aktuellt)
  • Dokument och länkar att använda

Inom genomförandedelen finns det praktiska stöd som behövs för att genomföra processen, såsom tillvägagångssätt och extra hjälp. 

SPS är en samlad ingång för allt stöd som behövs för statistikproduktionen. Aktivitetslistor, checklistor, mallar med tillhörande anvisningar och andra fördjupande bakgrundsdokument samlas under avsnittet Dokument och länkar. Dokument kan i vissa fall höra hemma utanför SPS (t.ex. Inblick eller www.scb.se) men finns åtkomligt från SPS via länk under Dokument och länkar. Hänvisningar till innehåll som finns länkade under avsnittet Dokument och länkar görs genom att kursivera text på processidorna. Den kursiverade texten är samma som namnet på länken under Dokument och länkar.

Alla innehållsmässiga ändringar som görs i SPS registreras i Loggboken. Genom att prenumerera på uppdateringar i Loggboken kan du förvissa dig om att inte gå miste om viktiga nyheter och förändringar i SPS. Instruktioner för hur du startar en prenumeration och vilka personliga inställningar du kan göra finns i anslutning till Loggboken.

Statistikproduktionsstödet är ett stöd för all statistikproduktion vid SCB

SPS är ett stöd för all statistikproduktion vid SCB. Det inbegriper statistiska undersökningar baserade på direktinsamling, administrativa data, andra befintliga datakällor eller en kombination av dessa källor. Slutprodukten är statistik eller slutliga observationsregister. Stödet inbegriper också framställning av basregister, även om terminologin inte alltid är uppenbar i det avseendet. Benämningen statistisk undersökning används om all produktion enligt statistikproduktionsprocessen, hela eller en del.

Vad innehåller Statistikproduktionsstödet?

Statistikproduktionsstödet är normativt

SPS är normativt både för SCB:s anslags- och uppdragsproduktion, avvikelser kan dock behöva göras i uppdragsproduktionen utifrån vad som är överenskommet med uppdragsgivaren. Uppdragsstöd som är specifikt kring genomförande av uppdrag finns på Inblick. Att det är normativt innebär att SPS i första hand innehåller det som är fastställd SCB-standard, gemensamma metoder, verktyg och arbetssätt, som ska användas i alla situationer där de är tillämpliga. Det innebär också att vi är försiktiga med att i SPS hänvisa till hela böcker eller liknande (då dessa inte i sin helhet kan anses vara normativa för SCB).

SPS ska vara så konkret som möjligt så att det är användbart i praktiken. Det ska kunna användas av alla undersökningar som SCB gör, även om inte alla delar är tillämpliga för alla undersökningar. Vissa standarder är tillämpbara och obligatoriska bara under vissa förutsättningar eller för vissa typer av undersökningar, i så fall ska det tydligt framgå av texten i SPS vilka avgränsningar som gäller. Exempel på standarder som är tillämpbara under vissa förutsättningar är till exempel sådant som är fastställt att gälla för individundersökningar men inte tillämpbart för företagsundersökningar eller vice versa.

Avvikelser från en standard i Statistikproduktionsstödet

Om man anser att man i sin produktion behöver avvika från en standard i SPS så lyfter man det i första hand till ansvarig för förvaltningsobjektet. Kontaktinformation till förvaltningsobjekten finns på inblick.

Ansvar för Statistikproduktionsstödet

SPS-redaktionen, under ledning av ML/MA, ansvarar för SPS. Till stöd i arbetet för att hålla stödet uppdaterat och relevant finns ett SPS-nätverk och SPS-redaktionen samarbetar nära med experter i linjen. Ansvar och roller kring SPS och en övergripande beskrivning av processen för att uppdatera innehållet i SPS finns beskrivet i Roll- och mandatbeskrivning för statistikproduktionsstödet. Innehållet i SPS uppdateras utifrån fastställd plan för löpande verifiering samt vid behov som uppstår i verksamheten utifrån Fastställd beslutsprocess för innehållsmässiga i ändringar i Statistikproduktionsstödet.

På sidan Kontaktinformation finns information om vilka som ingår i SPS-redaktionen, vem som är kontaktperson för respektive process och vilka som ingår i SPS-nätverket.

Information till dig som inte arbetar på SCB

SPS är utformat utifrån SCB:s behov men process 1 till 8 är även tillgängligt för andra statistikansvariga myndigheter (SAM). Åtkomsten för dig som arbetar på en annan SAM än SCB möjliggör att använda relevanta delar av stödet och att anpassa dokument till era egna förutsättningar. I innehållet under Dokument och länkar kommer andra SAM än SCB inte åt allt, till exempel innehåll som länkar till interna platser på SCB (t.ex. SCB:s intranät Inblick). Det gäller även länkade dokument i andra format än pdf.  Ibland finns två versioner av samma dokument, pdf för andra SAM och t.ex. Word eller Excel för SCB, det gäller främst mallar av olika slag. Mallarna i pdf ska ses som exempel på hur man kan göra och är normerande bara för SCB. För närvarande tillgängliggörs inte de övergripande processerna för andra SAM än SCB.

Uppdaterad processkarta för statistikproduktionsprocessen

I januari 2023 beslutade SCB om en uppdaterad version av processkartan för statistikproduktionsprocessen. Bakgrunden till uppdateringen var att ännu bättre kunna stötta statistikproduktionen på SCB, både nu och i framtiden. SPS är anpassat till den uppdaterade processkartan sedan maj 2023.

Vid frågor om den uppdaterade processkartan kontakta SPS-redaktionen.

Övrigt innehåll i Statistiskproduktionsstödet

Utöver processidor innehåller SPS också en del andra sidor som antingen är till för att underlätta användandet av SPS (t.ex. loggboken) och en del som används i förvaltningsverksamheten som mer är inriktade på SCB:s gemensamma verktyg och deras tillhörande dokument som handledningar etc. Förvaltningsobjekten är ansvariga för innehållet på dessa sidor. Hänvisning till verktygen finns på relevanta processidor. De sidor som används för SCB:s förvaltningsverksamhet är inte tillgängliga för andra SAM.

En Karta över SCB:s målbild och nuläge för gemensamma produktionsmiljö (GPM) med fokus på nuläge och ett nära framtida läge (1–5 år framåt), inklusive en kortfattad beskrivning av respektive komponents uppgift och aktuella status (man får fram beskrivningen genom att klicka på en komponent i bilden) finns på arkitektursidan i VIP.

Kontaktuppgifter

För frågor om SPS kontakta SPS-redaktionen via brevlådan *SPS (sps@scb.se). På sidan Kontaktinformation finns information om SPS-redaktionen och SPS-nätverket.

Synpunkter och behov av ny- och vidareutveckling av innehållet i SPS kan anmälas under Förbättringsförslag i vänsterspalten eller via *SPS (sps@scb.se).

På inblick finns Kontaktinformation till förvaltningsobjekten.

Dokument och länkar

Processkarta för statistikproduktionsprocessen (pdf)

Loggboken (SharePoint)

Uppdragsstöd (Inblick, endast för SCB)

Roll- och mandatbeskrivning för statistikproduktionsstödet (Word, endast för SCB).

Fastställd beslutsprocess för innehållsmässiga ändringar i statistikproduktionsstödet (Excel, endast för SCB).

Kontaktinformation till förvaltningsobjekten (Inblick, endast för SCB)

Kontaktinformation  (SharePoint, endast för SCB)

Karta över SCB:s målbild och nuläge för gemensamma produktionsmiljö (GPM) (pdf, endast för SCB)

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Senaste uppdatering
2024-07-23

Senast verifierad
2024-06-03

Diarienummer A2024/​0058