Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll

SPS Process 6.1.3

​6.1.3 Genomför skattningar

I dena process beskrivs olika metoder/tekniker och moment för att genomföra olika typer av skattningar:

  • skatta bidrag från cut-off-delen
  • genomför standardvägning
  • genomför indexberäkning
  • genomför fastprisberäkning
  • beräkna indikatormått och sammanfattande mått
  • beräkna revideringsmått
  • genomföra statistisk analys

Input

Den information som behöver införas till process 6.1.3 är 

  • uppgifter om fastställd tabellplan från delprocess 2.1
  • utformning av analys från delprocess 2.5
  • bearbetade data och beräknade vikter från process 6.1.1

Output

Från process 6.1.3 levereras

  • framställda statistikvärden (skattningar)
  • processdata
  • dokumentation i Statistikens framställning (StaF)

Genomförande

Skatta bidrag från cut-off-delen

I de fall delar av målpopulationen exkluderats ur populationen för direktinsamling via ett s.k. cut-off-förfarande, kan skattningarna behöva justeras för detta. Att avstå från att justera skattningarna innebär i praktiken ett implicit antagande om cut-off-delen av målpopulationen.

Genomför standardvägning

I vissa fall finns intresse av att jämföra två eller flera delpopulationer med avseende på en viss egenskap. Jämförelsen kan störas av en eller flera bakomliggande faktorer. Standardvägning är ett sätt att eliminera dessa störande faktorer.

Genomför indexberäkning

Index är ett statistiskt mått avsett att användas för att beskriva utvecklingen av en statistisk storhet över tid. Indexberäkningar kan delas upp i två delar, beräkning av prisindex och beräkning av volymindex. Mer information om teori och praktik inom indexområdet finns i dokumentet Orientering om indexberäkningar.  

Genomför fastprisberäkning (deflatering)

Syftet med att göra en fastprisberäkning är att eliminera prisförändringarnas inverkan på statistiken under en viss given tidsperiod. För att kunna göra detta behövs en beskrivning av prisförändringarna under tidsperioden i form av ett prisindex eller en deflator.

Exempel på viktiga prisindex som används vid deflatering är konsumentprisindex (KPI) och producentprisindex (PPI).

Beräkna indikatormått och sammanfattande mått

I en del fall kan statistiken göras mer informativ genom att även presenteras i form av sammanfattande mått, såsom särskilda slags indextal, indikatormått eller poängtal (kallas ibland scores). Syftet kan vara att fånga någon egenskap som man vill jämföra mellan olika objekt. (Exempel: Vårdtyngden i olika kommuner.) Sådana tal kan beräknas genom t.ex. transformering (omskalning) och sammanvägning av olika variabler. Beräkningen kan eventuellt vara grundad på någon analysmetod såsom principalkomponentanalys, faktoranalys eller regressionsanalys (beskrivs i Statistiska analysmetoder).

Sådana sammanfattande mått kan vara informativa men ibland delvis problematiska med hänsyn till statistikens objektivitet, då de beror av val av underliggande variabler och beräkningsmetoder. Det är därför viktigt att i redovisningen av statistikresultaten tydligt förklara vad beräkningarna går ut på, hur resultaten kan tolkas och jämföras, och helst också vilket stöd för metodernas tillämpning som finns i valda referenser. 

Beräkna revideringsmått

Revideringar uttrycks som skillnaden mellan statistikvärden i olika redovisningar, t.ex. skillnaden mellan preliminärt statistikvärde och det slutliga. Revideringsmått kan presenteras på olika sätt, med eller utan tecken, för absoluta eller relativa tal. Analys av revideringar är en del i arbetet med att förbättra en undersökning. Revideringar kan också bära på information som kan vara värdefull för SCB:s användare. Information om revideringar kan presenteras både grafiskt och i form av deskriptiva mått. Beräkning av mått på revideringars storlek beskrivs i Beräkning av revideringsmått. 

Statistiska analysmetoder

För en kort genomgång av en uppsättning av metoder som kan används för statistisk analys, se Statistiska analysmetoder. För en längre genomgång av frågor att beakta när man gör analyser av samband på data från statistiska undersökningar, se Tips för analyser med regressionsmodeller på statistikdata.

Dokument och länkar

Orientering om indexberäkningar (pdf)
Beräkning av revideringsmått (pdf)
Statistiska analysmetoder (pdf)
Tips för analyser med regressionsmodeller på statistikdata (pdf)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Senaste uppdatering

2023-04-28

Senaste verifiering
2023-04-28

Diarienummer A2023/1002