2.4.2 Utforma granskning
Input
- Fastställt innehåll i leveranser och register
- Fastställda kvalitetskrav baserat på ändamål
- Genomförd användningskartläggning (eller motsvarande)
- Utvärdering av granskning och andra relevanta processteg från tidigare omgångar, inklusive åtgärdsplan.
Output
- Utformad granskning
- Programkod eller motsvarande för att genomföra granskningen
- Instruktioner till den personal som ska genomföra granskningen
Genomförande
Manuell granskning och utredning av misstänkta fel ska hållas till minimum
och endast de insatser som är väl motiverade ska genomföras. Granskningen ska
utformas utifrån att vi primärt förebygger fel i data, ger möjligheter för
uppgiftslämnarna att kvalitetssäkra innan leverans samt har ett makroperspektiv
på den granskning som genomförs.
De enskilda granskningsmomenten väljs och utformas så att de tillsammans utgör en effektiv helhet som säkrar statistikens kvalitet och bidrar till en rimlig uppgiftslämnarbörda. Utvärderingen av granskningens effektivitet samt dess påverkan på statistik och uppgiftslämnarbörda genomförs lämpligen i slutet av en produktionsomgång. De moment som kan ingå i utformningen är;
- Teknisk validering av inkommande data (relevant vid filinsamling)
- Granskning av inkommande data med syfte att återkoppla till leverantören (relevant vid insamling av register)
- Utformning av kontroller (för uppgiftslämnar-, mikro- och makrogranskning)
- Uppgiftslämnargranskning (relevant vid direktinsamling)
- Granskning av mikrodata
- Granskning av makrodata
- Utvärdering av genomförd granskning
Principer att beakta i utformningen är:
- Granskning är en av de uppgifter som statistikproducenten genomför i syfte att kvalitetssäkra sin statistik och sitt data. Målet är att identifiera och hantera fel som är så omfattande att de riskerar att påverka kvaliteten i den statistik eller det register som granskningen avser. Det finns dock flera skäl till att inte genomföra mer granskning än vad som är absolut nödvändigt. Uppgiftslämnandet blir svårare om mätinstrumentet innehåller för många kontroller, granskningen blir dyr om den innebär omfattande manuella moment och automatändringar i för stor utsträckning riskerar att beröva datamaterialet på statistiskt viktiga egenskaper.
- Uppgiftslämnarna är de egna uppgifternas expertis och om de lämnar korrekta uppgifter redan från början uppnås det bästa för alla parter. Variabelinnehåll, definitioner och insamlingsverktyg anpassas för att ge uppgiftslämnarna goda möjligheter att göra rätt. Möjliga diskrepanser, till exempel i definitioner, hanteras i senare steg i statistikproduktionen. Om ett datamaterial kräver ett stort antal ändringar för att bli användbart måste både mätprocessen och valet av variabler som samlas in ses över.
- För de viktigaste posterna i mätinstrumentet används uppgiftslämnarkontroller för att uppmärksamma uppgiftslämnaren på möjliga fel som kan eller måste åtgärdas innan blanketten eller filen skickas in. En uppgift som genomgått uppgiftslämnargranskning är att betrakta som färdiggranskad när statistikproducenten får in den.
- För avvikelser i data som inte har hanterats i uppgiftslämnargranskningen, men som är så omfattande att de ändå behöver hanteras, används automatändringar där så är möjligt. Automatändringar lämpar sig för fel som kan elimineras eller åtminstone reduceras genom härledning från tillgänglig information. Tusenfel är ett exempel på ett sådant fel. Mindre fel som inte påverkar statistiken eller registrets kvalitet bör dock lämnas utan hantering och alltså inte heller automatändras.
- Återkontakter med uppgiftslämnare, manuella imputeringar och andra manuella moment kan utformas som en del av granskningen om de har en dokumenterat viktig inverkan på statistiken eller registrets kvalitet och inga andra medel står till buds. Prioriteringen av personresurser för manuell granskning sker utifrån ett perspektiv som sträcker sig över undersökningsgränserna med målsättningen att tillgängliga resurser används där de gör störst nytta för statistiken. Prioriteringen av poster för manuell hantering kan ske i makrogranskningen eller i selektiv mikrogranskning.
- I makrogranskningen görs bedömningar av statistikens rimlighet. Syftet är dels att upptäcka möjliga fel med stor påverkan på statistiken som inte har hanterats i tidigare granskningsmoment, dels att kontrollera att inga fel har gjorts i bearbetningen av data till statistik.
- Efter avslutad insamlingsomgång (men inte nödvändigtvis efter varje omgång för kortperiodisk statistik) genomförs utvärdering av mätning och granskning. Det primära syftet är att reducera mätfelens inverkan på statistiken under kommande insamlingsomgångar. Det görs genom identifikation och åtgärd av sådant som fungerat mindre bra i insamlingen och i granskningen.
- Granskning utifrån gemensamma behov från användarna av BOR:et bör ske i BOR medan granskning utifrån specifika ändamål bör ske i respektive SOR. Om BOR:et bara har en användning görs granskningen redan i BOR:et.
- Flera BOR som tillsammans ska bilda ett eller flera SOR bör i så stor utsträckning som möjligt utforma granskningen gemensamt med samma ambitionsnivå i alla BOR.
- Administrativa data och andra icke direktinsamlade datakällor kan ofta användas för mer än ett statistikändamål och få en bredare användning. Granskningen i ett BOR bör då göras utifrån gemensamma behov i de SOR som det ingår i, och den användning som det sedan har i statistikproduktionen. Granskningen ska göras utifrån utformningen av BOR:ets innehåll i process 2.2. Även i granskningen är det viktigt att ha kartlagt de olika användarnas behov och krav genom en användningskartläggning.
- Granskningen bör inte medföra att data "kastas bort" som kan bli användbara för andra ändamål framöver. Det är oftast bättre att skapa nya variabler för flaggor och justerade variabelvärden.
- När man bestämmer ambitionsnivån i granskningen behöver man precis som för den fortsatta registerframställningen ta hänsyn till tillgängliga resurser, däremot ska inte ambitionsnivån sättas högre än nödvändigt bara för att det finns resurser.
Dokument och länkar för SCB
Länklistan i detta avsnitt är endast tillgänglig för användare på SCB.
Dokument och länkar för användare utanför SCB
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Senaste uppdatering
2023-04-28
Verifierad
2024-11-13
Diarienummer A2024/0055