2.7 Utforma produktionsflöde
Syftet med process 2.7 Utforma produktionsflöde är att förbereda produktionen av en ny statistisk undersökning eller en ny produktionsomgång för en löpande eller återkommande statistisk undersökning. De val av metoder, verktyg och arbetssätt som har gjorts i processerna 2.1–2.6 knyts samman till ett produktionsflöde, vilket gås igenom för att säkra att alla val är gjorda. Detta inkluderar resursfördelning från kvalitets- och kostnadssynpunkt. Vid behov tydliggörs produktionsflödet, t.ex. överlämnanden mellan delprocesser.
Input
Som input till processen behövs
- Information från de sex designprocesserna om metoder, verktyg och arbetssätt
- Åtgärdsplan från utvärdering av tidigare produktionsomgång.
Output
- Beskrivning av produktionsflödet
- Underlag för planering och test i process 3.
- En plan för utvärdering, inklusive ambitionsnivå.
Genomförande
Gå igenom punkterna nedan. Särskilt för en kortperiodisk löpande undersökning kan genomgångarna under ett år variera i omfattning, t.ex. mer omfattande en gång i samband med verksamhetsplaneringen och därefter mer översiktligt i månatliga uppdateringar och justeringar.
- Sammanställ vilka metoder och verktyg och arbetssätt som ska användas genom produktionsflödet, de ska ha valts i de olika delprocesserna 2.1-2.6. Här ingår även egenutvecklade script, arbetsrutiner, mallar, checklistor etc. Kontrollera att SCB-gemensamma metoder och verktyg har valts där det är möjligt. Om data kommer in någon annan väg än genom SCBs gemensamma insamlingsverktyg måste det säkerställas att verktygen är godkända samt att kraven avseende sekretess och säkerhetsskydd uppfylls.
- Detaljera tidsplanen som påbörjades i process 2.1 så noga som möjligt. Tidsplanen beskrivs även i process 3.1. Inkludera det utrymme i tid som behövs för att testa produktionsflödet. Stäm av att metoder, IT-verktyg, andra verktyg, arbetsrutiner samt personresurser med rätt kompetens finns på plats när de behövs. Om något brister återkoppla till den processen där de behövs.
- Beskriv det tänkta produktionsflödet om det inte redan är gjort. Tydliggör där det är motiverat överlämnanden – vad och när – mellan processer och mellan undersökningar - när behöver data från andra undersökningar vara redo för att det egna flödet ska fungera, och när behöver andra undersökningar data från den här undersökningen. Stäm vid behov av med relevanta undersökningar. Sammanställ kopplingarna mellan undersökningar och processer så att flödet av data, processdata och metadata kan ske smidigt. Konstatera för en löpande statistisk produkt vilka förändringar som har införts sedan föregående produktionsomgång och kontrollera att dessa förändringar är beaktade i beskrivningen av produktionsflödet. Se till att designen av processer och produktionsflödet finns dokumenterad.
- Kontrollera igen att undersökningens indelning i omgångar samt roller för och relationer mellan objekt är tydliga; se bakgrundsdokumenten Omgångar - definitioner och några situationer samt Objekt i statistikproduktionsprocessen: roller och relationer.
- Bestäm om det är lämpligt att lägga in en eller flera avstämningspunkter i produktionsprocessen. Det kan t.ex. gälla att stämma av inflödet eller omfattningen av felsignaleringen i granskningsprocessen. Avsikten med en sådan avstämningspunkt är att studera behov av omprövningar av produktionsflödet eller av extra insatser för att uppnå kvalitet som är anpassad till statistikens ändamål. Det kan vara särskilt lämpligt om uppgiftsinsamlingen gäller nya och kanske svårmätta variabler eller om det är en större omläggning. Justera tidplanen vid behov.
- Stäm av att samordningsbehov över tid och med andra undersökningar är beaktade. Dessa gäller dels jämförbarhet över tiden inklusive förebyggande och omhändertagande av tidsseriebrott, dels samordning och samanvändbarhet med andra statistiska undersökningar.
- Studera flödet en gång till. Se till, så långt möjligt i detta läge, att flödet fungerar vad gäller metoder och verktyg samt tid och resurser. Konstatera vilka test av produktionsflödet som behövs.
- Avgör vad i produktionsflödet som behöver testas (se även process 3.2 avseende genomförande av tester). I en löpande statistisk produkt ska alla förändringar som kan påverka produktionsflödet testas. För ny produktion behövs alltid test.
- Beskriv vad som ska testas och hur
- Gå igenom beroenden med andra system och undersökningar
- Samordna med berörda så att alla personer som behöver delta i testerna finns inbokade
- Gör en detaljerad plan för genomförande av testerna
- Om en pilotstudie (se process 3.2) behöver genomföras, beskriv när den ska genomföras.
- Tänk efter igen om något går att förenkla utan att statistikens kvalitet riskeras. Exempel kan vara att återanvända tidigare bra designlösningar, att undvika dubbleringar, t.ex. granskning i flera led än nödvändigt, eller att undvika stort beroende av sårbara kommunikationsvägar.
- Gör en bedömning av vilka moment som kan automatiseras hellre än att genomföras manuellt. Det kan t.ex. gälla överföring av data och annan information mellan verktyg. Mellan SCB:s gemensamma IT-verktyg finns oftast möjligheten till automatiserade flöden. Om möjligheter till automatisering finns, se till att produktionsflödet nyttjar dessa.
- Stäm av produktionsflödet mot de informationsbehov som ska tillgodoses med de fastställda kvalitetskraven avseende samtliga kvalitetskomponenter.
- Studera tids- och resursfördelningen mellan olika moment i produktionen. Är den god eller bör den justeras?
- Se till att processdata som kommer att behövas under produktionen och för utvärdering av resultat och åtgärder både kan genereras och faktiskt genereras. T.ex. i webbinsamlingen behöver utökad processdatainsamling beställas i förväg. Processvariabler ger kvantitativ information och kan användas för styrning under processens förlopp (kvalitetskontroll) eller efter avslutad produktionsomgång (utvärdering). En viktig typ av processvariabler är variabler som avser kostnader eller tidsåtgång för olika produktionsmoment.
- Utforma en plan för utvärdering, där ambitionsnivå ingår. Om det finns en sedan tidigare, se till att den är uppdaterad till eventuellt nya förutsättningar i den här produktionsomgången. Särskilt för en kortperiodisk löpande undersökning kan utvärderingarna under ett år variera i omfattning, t.ex. en årlig utvärdering för omprioriteringar och månatliga iakttagelser för mindre justeringar.
- Se till att inledande dokumentation avseende statistikprodukten finns (när det är relevant) i
- Statistikens framställning (StaF) om design av bl.a. datainsamling, bearbetningar och skattningsförfaranden.
- Kvalitetsdeklarationen, särskilt om statistikens innehåll, om tillförlitlighet totalt och osäkerhetskällor samt om jämförbarhet och samanvändbarhet.
- MetaPlus om register, variabler och objekt.
- För fristående Temporär statistik tills vidare "Kort information om temporär statisik", en förenklad form av Kort om statistiken (KoS). Se process 6.4.
- Se till att produktionsflödet medför att åtminstone slutliga och använda programversioner sparas så att databearbetningar (med t.ex. logikkontroller och ändringar) kan upprepas. Se till att åtminstone originaldata, slutliga data och programfiler som ändrar data sparas. Slutliga data ska vid behov kunna återskapas. Det innebär även att exempelvis hjälpinformation kan behöva sparas, om den registerversion som används inte säkert kan hämtas vid ett senare tillfälle, då databearbetningen ska upprepas. Data som sparas ska vara entydigt identifierbara.
- Anmäl behandling av personuppgifter enligt beskrivningen i Förteckning över personuppgiftsbehandlingar på Inblick. Alla anmälningar ska diarieföras.
- Genomför sekretessprövning om en sådan inte redan har gjorts. En sådan behövs t.ex. redan innan datainsamlingen börjar om dataleveransen till kund ska innehålla registervariabler på mikronivå. Läs mer om sekretess och sekretessprövning på Inblick under Offentlighets- och sekretesslagen samt Prövning av en begäran om utlämnande.
- Alla undersökningar med direktinsamling från företag ska läggas in i Uppgiftslämnarregistret.
- Alla undersökningar med direktinsamling från företag, organisationer och offentlig sektor ska ha en uppgiftslämnarsida i ingången Lämna uppgifter på SCB:s webbplats. För individundersökningar gäller detta för undersökningar med mer än 10 000 personer i urvalet, om inte särskilda skäl föreligger däremot. Det finns inget hinder att lägga in information även för mindre undersökningar. Se vidare Ingången Lämna uppgifter för mall inför publicering på uppgiftslämnarsida och handledning. Mallen ska användas om ingen annan överenskommelse gjorts med webbredaktionen. Dokumentet ska sparas tillsammans med övriga undersökningsdokument.
- För alla produkter som ingår i Sveriges officiella statistik ska det finnas en produktsida på SCB:s webbplats med samlad information. Produktsidan läggs upp av webbredaktionen. Även produkter som inte ingår i den officiella statistiken kan presenteras på en produktsida, men de måste inte göra det.
Dokument och länkar
Omgångar - definitioner och några situationer (pdf)
Objekt i statistikproduktionsprocessen: roller och relationer. (pdf)
Förteckning över personuppgiftbehandlingar (Inblick, endast för SCB)
Offentlighets- och sekretesslagen (Inblick, endast för SCB)
Prövning av en begäran om utlämnande (Inblick, endast för SCB)
Uppgiftslämnarregistret (Word, endast för SCB)
Ingången Lämna uppgifter (Word, endast för SCB)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Senaste uppdatering
2024-11-13
Verifierad
2024-11-13
Diarienummer A2024/0055