3.1 Planera produktionsomgångar
Syftet med processen Planera produktionsomgångar är att planera det praktiska genomförandet av produktionen, oavsett om det är en engångsundersökning eller en löpande statistikprodukt. I process 3.1 ingår även att planera för och boka in resurser så att statistikproduktionsprocessen löper smidigt enligt uppgjord tidsplan. Genomförandet sker oftast parallellt med att produktionsflödet utformas (process 2.7).
Input
Som input till processen behövs
- information från process 2 Utforma undersökning kring undersökningens upplägg och tidsplaner från processerna 2.1 och 2.7
- eventuellåtgärdsplan från utvärdering av tidigare produktionsomgång.
Output
Planerad produktionsomgång med
- färdig tidsplan
- inbokade resurser och interna överenskommelser/leveransavtal
Genomförande
Flera av nedanstående aktiviteter ingår i de årliga planeringsrutinerna om det då är känt att produktionen ska genomföras. Uppdateringar och förändringar kan då behöva göras i flera kommande produktionsomgångar i enlighet med utvärderingen av tidigare produktion samt uppdaterat produktionsflöde från process 2.
Gå igenom nedanstående punkter - slutför arbetet med tidplan som påbörjades i process 2.1 och forsatte i process 2.7 så att alla detaljer är klara:
Förfina tidsplanen ytterligare i överensstämmelse med produktionsflödet som har designats i process 2.7. Detaljera tidsplan på den nivå som behövs eller uppdatera den befintliga planen. Vissa tidpunkter i tidsplanen bestäms i andra processer, t.ex. i avtal med kund och publiceringsplaner. Om det i det här skedet visar sig att tidplanen behöver justeras behöver man gå tillbaka till tidigare processteg och göra nödvändiga ändringar. Beakta även de tester som behöver göras (se process 3.2 kring detaljerna om tester).
Identifiera kritiska moment i produktionen, t.ex. moment där det finns risk för störningar eller där konsekvenserna av fel är särskilt allvarliga. Beakta dessa för att om möjligt undvika att problem måste lösas under tidspress, och identifiera redan i förväg var behov av extra insatser eller speciell kompetens kan uppstå. Exempelvis ska det finnas kapacitet (tid och resurser) för att kunna ta hand om brister som upptäcks i makrogranskning och inför publicering.
Beräkna kostnader på den nivå det behövs och stäm av mot budget.
Boka resurser för produktionsomgången. Justera tidsplanen vid behov.
För att ge en uppskattad kostnad för blankettkonstruktion och datainsamling ska berörda sektioner tillfrågas med hjälp av nedanstående underlagsblanketter. Välj blankett beroende på vilken sektion din fråga avser:
För datainsamling från individer och hushåll (SSA/UE/ENK) använd Underlag prisuppgift datainsamling, Rutiner vid beställning av datainsamling och Beskrivning av SCBs standardkontaktstrategi för enkätundersökningar till individer.
Behövs manuell kodning av exempelvis yrke eller bransch ska Beställningsblankett för kodning användas. Blanketten skickas till D/INS/LKS. Observera att om urvalet överstiger 5000 enheter måste beställning av kodning ske minst tre månader innan start.
Beskriv i förväg interna leveranser, kommunikation och liknande mellan enheter, undersökningar, etc.
Det finns en mall för beskrivning av leveranser och kommunikation mellan NR och en ämnesenhet (eller liknande) med separata anvisningar till mallen. (I dessa texter används svart färg för fast text, röd färg för text som ska anpassas till situationen samt blå kursiv text för instruktioner. De sistnämnda tas bort från mallen efter användning.) Mallen ska användas och dokumentet ska sparas tillsammans med övriga undersökningsdokument. Mallen får även användas för andra enheter/avdelningar än Nationalräkenskaperna (NR), byt i så fall ut "NR" i mallen till aktuell avdelning.
Det finns en Mall för leveransöverenskommelse mellan Data/INS och Ämnesenhet på ESA och en Mall för leveransöverenskommelse mellan Data/INS och Ämnesenhet på SSA. Till mallen finns också en kort tillhörande Instruktion till leveransöverenskommelse. Mallarna är framtagna för att användas vid nya undersökningar, vid förändringar eller utifrån behov i redan existerande undersökningar. Aktuell sektionschef på D/INS beslutar tillsammans med aktuell sektionschef på ESA respektive SSA om behov finns för respektive undersökning. För vissa undersökningar innefattar leveransbeskrivningen en loggbok. Mallen för loggbok är avsedd att användas under produktionens genomförande och bör kunna fungera som input till delar av datainsamlingsdokumentationen. Mallen för loggbok finns i både Word- och Excel-format (se "Dokument och länkar") och det är upp till undersökningen att välja vilken som är mest lämplig att använda.
Oavsett om det finns en beskrivning (överenskommelse etc.) enligt föregående punkt eller inte, så föreligger en rapporteringsskyldighet: vid avvikelse eller risk för avvikelse från överenskomna specifikationer ska processutföraren i fråga rapportera till de berörda på egen och andra enheter, däribland produktansvarig (motsvarande). Parterna diskuterar lämpliga åtgärder för att komma till rätta med avvikelsen. Vid oklarheter i åtgärder eller finansiering lyfts frågan till närmaste ansvariga chefer.
Dokumentera avvikelser enligt ovan för internt bruk. Rapportera till extern kund om det är motiverat.
Dokument och länkar för SCB
Länklistan i detta avsnitt är endast tillgänglig för användare på SCB.
Dokument och länkar för användare utanför SCB
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Senaste uppdatering
2025-05-16
Verifierad
2025-05-16
Diarienummer SCB2025/10