Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll

SPS Process 6.3

6.3 ​Tolka och förklara

Syftet med process 6.3 Tolka och förklara är att värdera, tolka och förklara erhållna statistikvärden. Här ingår att göra jämförelser med annan statistik om så är möjligt. Kommentarerna bifogas tabeller, diagram, kartor och analysresultat. Det gäller vid både direktinsamling och registerbaserad statistikproduktion. I process 6.3 utnyttjas metodstatistisk kompetens.

Processen ska präglas av objektivitet. Detta uppnås bland annat genom en öppen deklaration av vilka överväganden som har gjorts. Processutförarens kännedom om det statistiska materialets möjlig­heter och begränsningar är naturligtvis värdefull.

Tolkningar av resultat ska avse undersökningsproblemet och ska stödjas av empiriska resultat från undersökningen och, om tillämpligt, av andra data. Tolkningar måste särskiljas från personliga reflektioner och åsikter. Den yrkesetiska deklarationen Declaration on Professional Ethics från International Statistical Institute ska följas, se länk nedan.

Produktansvarig eller motsvarande bör se till att det finns dokumenterat specificerade riktlinjer för genomförandet, utifrån övergripande policydokument och policydiskussion jämte kännedom om kundförväntningar. Specificeras bör bland annat de restriktioner som följer av kravet på objektivitet och av eventuell rollfördelning mellan SCB och andra aktörer (exempel: att SCB mäter men inte prognostiserar prisutvecklingen, vilket Konjunkturinstitutet och Riksbanken gör).  

Input

Den information som behöver införas till process 6.3 är

  • gjorda val från processen 2.5   
  • framställda statistikvärden, granskade och röjandekontrollerade

Output

Från process 6.3 levereras

  • tolkningar och förklaringar till erhållna statistikvärden
  • dokumentation av referenser
  • processdata

Genomförande

En vanlig och viktig användning av statistik är för att göra jämförelser, dels över tid (tidsserier), dels mellan grupper. I det senare fallet handlar det ofta om geografiska grupper, men även andra typer av grupper förekommer. Här nedan finns information om sådant som är bra att tänka på när man jämför med annan statistik, gör regional analys, analyserar och värderar samt förklarar och kommenterar i text.

Analysera och tolka revideringars storlek

Vid löpande rutinmässiga revideringar bör revideringarnas storlek analyseras. Denna information är värdefull för användarna av statistiken och som förbättringsunderlag inför kommande undersökningsomgångar. Analysen kan exempelvis belysa om det finns systematiska mönster i revideringarna och om de preliminära skattningarna kan förbättras. Stora skillnader mellan preliminär och slutlig redovisning kan minska förtroendet för statistiken. Analysen av revideringarna är viktig input till Process 8 Utvärdera, bevara och gallra.

Jämför med annan statistik

Jämförelser med annan statistik är av intresse. Om undersökningen eller registret som jämförs med har en markant annorlunda utformning, är det svårt att dra några slutsatser av jämförelserna. Vid jämförelser vill man idealt ha tillgång till statistikvärden för "samma" målstorhet, vid olika tidpunkter respektive för olika grupper. Hur "lika" målstorheterna är, beror på hur de definieras. Jämförbarheten blir bättre om samma frågeformulär, samma datainsamlingsmetod, samma skattningsförfarande, osv. har använts.

God jämförbarhet över tid beror bland annat på i vilken mån en återkommande undersöknings statistiska målstorheter och undersökningsmetoder legat fasta eller ändrats över tiden. Även för statistik framställd med samma innehåll och metod kan saklogiskt intressanta jämförelser vara svåra att göra till följd av bland annat säsong- och kalendervariationer. Säsongrensningsförfaranden används för att underlätta jämförelserna, se process 6.1.

Vid jämförelser mellan grupper inom en och samma undersökning föreligger ofta full jämförbarhet. När statistiken för de olika grupperna kommer från olika producenter, är däremot risken stor att både definitioner och undersökningsmetoder skiljer sig åt.

Genomför regional analys

I regional analys jämförs statistik avseende olika geografiska områden. För urvalsundersökningar begränsas jämförelserna vanligen till riksnivå eller länsnivå. För totalundersökningar eller registerbaserade undersökningar är det ofta möjligt att jämföra även kommuner, tätorter, postnummer e.d.

Viktiga aspekter vid regional analys är att välja lagom detaljerad nivå för analysen och att beräkna lämpliga jämförelsetal (procent, genomsnitt per invånare eller per ytenhet). Analysen görs via tabeller, diagram, kartor och geografiska informationssystem (GIS). Med GIS kan man göra analyser för geografiskt definierade områden. Ett exempel är analys av bebyggelse i strandzoner, t.ex. antal byggnader inom 100 meter från strand, fördelat på nybyggnadsår.

Användare utanför SCB vill ofta kombinera egna data med inköpta data från SCB. Exempelvis kombinerar företag sina kundregister innehållande postnummer med befolkningsfakta från SCB.

En intressant analysform är relationer mellan områden av typ flyttning eller pendling (tvåpunktsdata). En första översikt fås med total flyttning (in, ut och netto) per område, medan en fullständigare beskrivning fås med riktad flyttning (från kommun A till kommun B). Genom fördelning på bakgrundsvariabler tas intressanta fakta fram, t.ex. att kvinnor pendlar avsevärt kortare sträcka till arbetet än män (i genomsnitt).

Analysera och värdera

Statistikproducenten värderar statistiken för att öka förståelsen för ett problem eller en frågeställning inom ett ämnesområde. Exempel på detta är produktivitets­beräk­ningar, analyser av löneskillnader mellan olika grupper, longitudinell analys av levnadsförhållanden, prognoser som rör arbetsmarknaden, demografiska prognoser och utredningar som ger överblick och samband. Mer information om statistisk analys finns under process 6.1.

Statistiska analysbearbetningar ska beskrivas i presentationen, så att det framgår vilka metoder och vilka variabler som använts. Analysbearbetningar bör utformas och genomföras med kombination av metodstatistisk kompetens och ämneskompetens, för att säkra att de tjänar ett meningsfullt syfte. 

Förklara och kommentera i text

SCB tar fram beskrivande statistik, främst i form av tabeller, som ”varudekla­reras” med kommentarer och förklaringar. Även diagram och grafiska beskrivningar kan tas fram. Muntlig presentation av resultaten från ett statistiskt uppdrag förekommer också. Läs mer om kommunikationsfrågor under Process 7 Redovisa och kommunicera.

För bedömningar som ingår i tolkningar ska referenser ges när det är möjligt.

För att texten ska vara användarna till nytta, används ett så målgruppsanpassat språk som möjligt. Det är viktigt att det framgår vilka osäkerheter och brister statistiken har och på vilket sätt det går att göra jämförelser med annan statistik. Därtill redovisas vilka jämförelser som går att göra inom undersökningen samt mellan olika årgångar eller tidsperioder. Vid användning av icke-sannolikhetsurval anges de begränsningar som gäller för vilka slutsatser som kan dras från datamaterialet. Se vidare process 6.4.

Revideringar som görs till följd av ändringar i metoder eller definitioner (revideringar av engångskaraktär) ska förklaras. Om nya eller ändrade statistiska metoder införs med statistikens innehåll oförändrat, ändras tillförlitligheten, ofta till det bättre. Om nya eller ändrade begrepp, definitioner eller klassifikationer införs, ändras statistikens innehåll, varvid tidsserier och tidsseriebrott behöver hanteras. Se Riktlinjer och rutiner för revideringar av statistikvärden (SOS-riktlinjer).

Vid korrigeringar av statistikvärden (oplanerade revideringar) är det viktigt att ge tydlig information i anslutning till statistiken om de korrigeringar som skett, särskilt vid en extra redovisning. Ange orsaken till korrigeringen om det är möjligt. Se dokument Riktlinjer och rutiner för revideringar av statistikvärden (SOS-riktlinjer).

Dokument och länkar

Declaration on Professional Ethics (pdf)
Riktlinjer och rutiner för revideringar av statistikvärden - SOS-riktlinjer (pdf)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Senaste uppdatering
2023-04-28

Senaste verifiering
2023-04-28

Diarienummer A2023/1002