Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll

SPS

​Statistikproduktionsstödet - introduktion​


Statistikproduktionsstödet kan beskrivas som en handbok i statistikproduktion, och beskriver SCBs gemensamma metoder, verktyg och arbetssätt upplagt så att det följer SCBs processkarta för statistikproduktionsprocessen.  Processkartan » 

Bild startsidan.JPG Statistikproduktionsstödet​ är uppbyggt så att varje process har en beskrivningssida uppdelad i

  • Input (vad behövs för att kunna starta delprocessen),
  • Output (vad som kommer ut ur delprocessen).
  • Genomförande (mer detaljerad information)
  • Dokument och länkar att använda

Inom genomförandedelen finns det praktiska stöd som behövs för att genomföra processen, såsom tillvägagångssätt och extra stöd.  Aktivitetslistor, checklistor, mallar med tillhörande anvisningar och andra fördjupande bakgrundsdokument samlas under avsnittet Dokument och länkar.

Alla innehållsmässiga ändringar som görs i Statistikproduktionsstödet ska registreras i Loggboken ».

Uppdaterad processkarta

För att ännu bättre kunna stötta statistikproduktionen både nu och i framtiden har en uppdaterad version av processkartan för statistikproduktionsprocessen tagits fram och beslutats i januari 2023. Då SCB:s statistikproduktion baseras alltmer på integration av olika typer av datakällor, där utgångspunkten är att först utnyttja befintliga datakällor och därefter komplettera med direktinsamling för att kvalitetssäkra statistiken, och där en och samma datakälla i många fall används för flera olika statistikändamål, är en uppdaterad processkarta en del i att stötta det arbetssättet.

Statistikproduktionsstödet är från maj 2023 anpassat till den uppdaterade processkartan. Statistikproduktionsstödet kommer succesivt att byggas ut för att utöka stödet för statistikproduktionen utifrån den uppdaterade processkartan. 

Det finns en översikt framtagen som visar var i den uppdaterade processkartan du hittar respektive del utifrån ​var den fanns i den tidigare processkartan.

Vid frågor om den uppdaterade processkartan kontakta SPS-redaktionen.

Statistikproduktionsstödet är ett stöd för all statistikproduktion vid SCB

Statistikproduktionsstödet är ett stöd för all statistikproduktion vid SCB. Det inbegriper statistiska undersökningar baserade på direktinsamling, administrativa data, andra befintliga register eller en kombination av dessa källor. Slutprodukten är statistik eller slutliga observationsregister. Stödet inbegriper också framställning av basregister, även om terminologin inte alltid är uppenbar i det avseendet. Benämningen statistisk undersökning används om all produktion enligt statistikproduktionsprocessen; hela eller en del.

Vad ska Statistikproduktionsstödet innehålla?

Statistikproduktionsstödet är normativt

Statistikproduktionsstödet är normativt för SCB vilket innebär att det i första hand innehåller det som är fastställd SCB-standard – gemensamma metoder, verktyg och arbetssätt  som ska användas i alla situationer där de är tillämpliga. Det innebär också att vi är försiktiga med att i Statistikproduktionsstödet hänvisa till hela böcker eller liknande (då dessa inte i sin helhet kan anses vara normativa för SCB). Exempel på tillvägagångssätt kan finnas men ska då tydligt beskrivas som sådana. Statistikproduktionsstödet innehåller delar som är normativa för Sveriges officiella statistik, men övriga delar får användas av andra SAM i önskad utsträckning.

Om man anser att man i sin produktion behöver avvika från standard lyfter man det i första hand till ansvarig för förvaltningsobjektet (se under Kontaktinformation i vänsterspalten hur ansvaret är fördelat).  

Statistikproduktionsstödet är heltäckande

Statistikproduktionsstödet ska vara heltäckande, så att det innehåller det som behövs för statistikproduktionen. Dokument kan i vissa fall höra hemma även på annat ställe (t.ex. Inblick eller www.scb.se) och kan i sådana fall lagras där men ska då finnas åtkomligt även från Statistikproduktionsstödet.

Stödet är användbart i praktiken

Statistikproduktionsstödet ska vara så konkret som möjligt så att det är användbart i praktiken. Det ska kunna användas av alla undersökningar som SCB gör, även om inte alla delar är tillämpliga för alla undersökningar. Vissa standarder är tillämpbara och obligatoriska bara under vissa förutsättningar eller för vissa typer av undersökningar, i så fall ska det tydligt framgå av texten i Statistikproduktionsstödet vilka avgränsningar som gäller. För mallar och checklistor ska det i Statistikproduktionsstödet framgå om stödet är obligatoriskt att använda och ska sparas som en del av undersökningsdokumentationen, eller om det kan användas frivilligt vid behov.

Hur vet jag att informationen är aktuell?

Alla sidor ska ha två olika aktualitetsdatum; Senast uppdaterad som anger när innehållet senast uppdaterades, samt Senast verifierad som innebär en bekräftelse av att det som beskrivs på sidan fortfarande gäller (en del stöd är fortfarande lika aktuellt trots att texten inte uppdaterats på flera år). Datumen avser både innehållet på sidan och alla dokument som finns länkade till från sidan. Alla innehållsmässiga förändringar ska dokumenteras i Statistikproduktionsstödets Loggbok så att det tydligt framgår vad som ändrats och när. Om en liten del av sidan uppdaterats och inte övriga delar verifierats igen kan det i undantagsfall hända att datum för senast uppdaterad är nyare än senast verifierad.

Ansvar för Statistikproduktionsstödet

ML/MA med hjälp av SPS-redaktionen ansvarar för övergripande och principiella frågor gällande Statistikproduktionsstödet. För att hålla stödet uppdaterat och relevant krävs engagemang från och samarbete med många på SCB.  Hur redaktionens ansvar ser ut och hur samverkan är tänkt att ske finns beskrivet i följande dokument om arbetsfördelningen i SPS (Word, endast för SCB). Innehållet i Statistikproduktionsstödet uppdateras dels utifrån en plan för löpande underhåll och när behov som uppstår i verksamheten utifrån fastställd beslutspro​cess för innehållsmässiga i ändringar (Excel, endast för SCB).

Extern åtkomst till Statistikproduktionsstödet

SCBs Statistikproduktionsstöd tillgängliggörs för andra statistikansvariga myndigheter. Statistikproduktionsstödet utformas även i fortsättningen primärt utifrån SCB:s behov. Extern åtkomst möjliggör för SAM att använda relevanta delar och att anpassa dokument till de egna förutsättningarna. Bland Dokument och länkar att använda kommer SAM därför endast åt dokument i PDF-format. SCB kommer åt alla dokument - därför finns ibland två versioner av samma dokument - PDF för andra SAM och t.ex. Word eller Excel för SCB - det gäller främst mallar av olika slag. Mallarna i PDF ska ses som exempel på hur man kan göra och är bara normerande för SCB. Andra SAM kommer inte åt länkar till interna platser på SCB (t.ex. Inblick). För närvarande tillgängliggörs​ inte de övergripande processerna för andra statistikansvariga myndigheter än SCB.

Innehåll i Statistikproduktionsstödet utöver processbeskrivningarna

Utöver processbeskrivningssidorna innehåller Statistikproduktionsstödet också en del andra sidor som antingen är till för att underlätta användandet av Statistikproduktionsstödet (t.ex. loggboken) och en del som används i förvaltningsverksamheten, och som mer är inriktade på våra gemensamma verktyg och deras tillhörande dokument som handledningar etc. Länkar till dessa sidor finns i relevanta enskilda processbeskrivningssidor och på de övergripande sidorna på översta nivåerna i Statistikproduktionsstödet (processbeskrivningssidor på 1-siffernivå). De sidor som används i SCBs förvaltningsverksamhet är inte tillgängliga för andra SAM.

En översiktsbild över de gemensamma komponenterna i SCBs produktionsmiljö med fokus på nuläge och ett nära framtida läge (1-5 år framåt), inklusive en kortfattad beskrivning av respektive komponents uppgift och aktuella status (man får fram beskrivningen genom att klicka på en komponent i bilden), finns på arkitektursidan i VIP:

Komponenter i SCBs gemensamma produktionsmiljö

Kontakt

För frågor, kontakta SPS-redaktionen via brevlådan *SPS (sps@scb.se).

Synpunkter och behov av ny- och vidareutveckling av innehållet i Statistikproduktionsstödet kan anmälas under Förbättringsförslag i vänsterspalten.

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Senaste uppdatering
2023-11-08

Senast verifierad
2023-04-28

Diarienummer A2023/​0996