Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll

SPS Process 4.1.1

4.1.1 Framställ ram och dra urval​

Det huvudsakliga arbetet med att framställa ramen görs redan i designfasen, process 2.2. Om ett urval ska dras utformas urvalsdesignen i process 2.3.2. När det är dags att i praktiken genomföra arbetet innebär det att utföra de val som gjordes i utformningen.

Input

Utformning av ram och, om aktuellt, urvalsdesign från 2.2 och 2.3.2.

Output

Färdig ram och, om aktuellt, draget urval för den aktuella undersökningsomgången. 

Genomförande

Framställ ram

Utifrån förutsättningarna som ges av de val, bl.a. avseende referenstidpunkt och objekttyper, som gjordes i process 2.2

  • hämtas bästa möjliga version av det register eller annan information som ska utgöra grunden för ramarbetet.
  • hämtas bästa möjliga version av den hjälpinformation och relevanta nomenklaturer som ska användas.
  • görs relevanta avgränsningar i enlighet med tagna beslut. Det avgränsade materialet utgör ramen.

De viktigaste registren på SCB, och som oftast utgör den huvudsakliga källan till en ram, är fastighetstaxeringsregistret (FTR), Företagsdatabasen (FDB) och Registret över totalbefolkningen (RTB). De beskrivs med sitt variabelinnehåll i kapitel 3.3.1-3.3.3 i U​​rval – från teori till praktik.

Dra urval

Urvalet dras enligt utformningen i process 2.3.2. Det finns många metoder för att dra urval och en rad olika faktorer påverkar vilken metod som ska väljas i det enskilda fallet. En sammanfattning ges i Metodbeskrivning för urval och en omfattande beskrivning finns i handboken Urval – från teori till praktik. Tillvägagångssättet för att välja metod finns i process 2.3.2 (även här finns omfattande beskrivningar i handboken).

Urvalet dras från fastställd ram. Vid individurval ska urvalet alltid ID-köras efter urvalsdragningen för att uppdateras med de senaste aviseringarna från folkbokföringen. Kontaktuppgifter till företag betraktas som "färskvara" och ska därför hämtas direkt från dagsaktuellt FDB.

Det huvudsakliga verktyget för att dra urval är en samling SAS-makron paketerade under namnet DraUrval. Verktyget stöder både urvalsdragning från SAMU-ramen, med ett begränsat val av urvalsmetoder, och urvalsdragning från andra ramar, vilket tillåter fler urvalsmetoder. Den senare är även lämplig att använda i individundersökningar. Verktyget stöder också urvalsdragning enligt en metod för negativ samordning, särskilt anpassad för urval av skolenheter.

Användaren själv hämtar hela rampopulationen och/eller urvalet från urvalsdatabasen och kopplar samtidigt på nödvändig information från själva urvalstidpunkten. Ansvarig för undersökningen är ansvarig för att ett draget urval alltid kontrolleras, så att det överensstämmer med specifika urvalskriterier avseende urvalsmetod, inklusionssannolikheter, antal objekt i populationen och antal objekt i urvalet med hänsyn till eventuell förekommande stratifiering. I möjligaste mån gäller detta även externt dragna urval.

Mer detaljer om urvalsverktyget finns i Användarhandledning_DraUrval.

DraUrval täcker de vanligast förekommande tillämpningarna av urvalsmetoder, men inte alla. I de fall verktyget inte räcker till konsulteras förvaltningsområde Data eller sektionschef på SSA/SU/MET respektive ESA/MS/MET.

Dokument och länkar

Metodbeskrivning för urval (pdf)
Urval – från teori till praktik (scb.se)
Användarhandledning DraUrval  (pdf)

​------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Senast uppdaterad
2024-11-18

Verifierad
2023-04-28

Diarienummer A2024/0057